29 Ağustos 2008 Cuma

Görüntü ve Video İşleme Teknolojisi Hakkında

Görüntü İşleme Nedir?
Dijital görüntü (sinyal) üzerinde çeşitli filtre ve fonksiyonlar yardımı ile amaca yönelik değişiklikler yapmaya Görüntü İşleme denir. Görüntü işleme sistemleri, dijital görüntüye iki boyutlu bir sinyal olarak davranıp, özelleştirilmiş sinyal işleme teknikleri kullanırlar.

Akıllı Video Analizi Nedir?
  • Görüntü işleme ve yapay zeka algoritmaları kullanılarak, görüntü üzerinde obje tespit ve takip yapılır.
  • Standard “Motion Detection” özelliğinin aksine, piksellerdeki hareketleri değil, görüntü içerisindeki objelerin hareketini algılar.
  • Bu özellikler sayesinde, tesisteki güvenlik açıklarını kapar, izinsiz girişleri otomatik olarak tespit eder.
  • Tamamen otomatik olarak çalışması sayesinde, hem işgücü maliyetlerini düşürür, hem de tehditleri önler


Neden Akıllı Video Analizi?
Akıllı video analizi, geleneksel elektro-mekanik sensörlerin başarısız olduğu veya fazla yanlış alarm yarattığı alanlarda kullanılır.
Güvenlik sektöründe elektro-mekanik ve optik sensörler hava şartlarından, doğadan kaynaklı hareketlerden, küçük hayvan ve kuşlardan etkilenir ve sürekli yanlış alarm üretirler.
Bütün bu sensörlerin güvenlik açıkları bulunmakla beraber, yakalanmadan atlatmak oldukça kolaydır. Bir akıllı video analiz sistemi ise aynı bir insan gibi görüntüleri izler ve şüpheli durumları haber verir. (Kameranın kablosunun kesilmesi, yönünüü değiştirilmesi, görüntüsünün kapatılması durumları da alarm oluşturur)
Akıllı video analiz sistemi, diğer bütün sensörlerin yeteneklerini barındırmakla beraber, videolu bir doğrulama sistemi olduğu için güvenilirliği üst düzeydedir ve bakım masrafları diğer sistemlere göre oldukça düşüktür.
Akıllı video Analizi Sistemleri, standard kamera sistemleri gibi pasif değildir. Standard CCTV sistemlerinde, tüm kamera görüntülerinin insanlar tarafındad izlenmesi ve şüpheli durumların tespit edilmesi gerekmektedir ve araştırmalar göstermektedir ki, bir insan bir monitörü 20 dakika süreyle izledikten sonra meydana gelen şüpheli olayların %90ını kaçırmaktadır.
Standard CCTV sistemi bileşenleri olan DVR cihazlar veya DVR kartlarda bulunan “Motion Detection” yani hareket tespit özelliği özellikle dış ortamlarda bir gün içerisinde 100lerce yanlış alarm verip güvenilirliği düşürür.



Güvenlik Pazarı Nereye Gidiyor?
Elektronik güvenlik pazarı 2008 yılı başı itibariyle 500Milyon YTL’ye yaklaşmaktadır, tüm dünyada ise elektronik güvenlik pazarı, savunma sektörü dışında yaklaşık 30 Milyar Dolardır. Bu pazar büyüklüğünün %50’sini CCTV sistemleri ve izinsiz giriş tespit sistemleri oluşturmaktadır ve bu pazarın 2012’ye kadar %30’luk bir büyüme göstermesi beklenmektedir.
CCTV sektörü, işlemci ve veri iletimi teknolojisinin de gelişmesiyle IP tabanlı kamera sistemleri, analog kamera ve DVR sistemlerinin yerini alacaktır. 2010’da IP tabanlı kamera sistemlerinin pazara yeni sürülecek ürünlerin %95’ini oluşturması beklenmektedir. Ayrıca gelişen sensör teknolojisi ile de 2010’dan sonra megapixel çözünürlüklü güvenlik kameralarının standard hale gelmesi beklenmektedir.
Bütün bu sebeplerden dolayı akıllı video analizi, bu sektörde geleceğin teknolojisidir. Moore yasasına göre ilerleyen işlemci hızları ile, yakın gelecekte megapixel çözünürlükte kamera görüntülerinin analizi çok hızlı hale gelecek ve CCTV sistemlerinde insan faktörü ortadan kalkacaktır.
Bilim adamlarının öngörülerine göre 2015 senesinde, görüntüleri izleyen, tehditleri tespit eden, ve buna göre yapılacak prosedürleri otomatik olarak uygulayacak olan CCTV sistemleri aktif olacaktır.
KADE Bu Teknoloji’nin Neresinde?
Kade, kurulduğu günden itibaren, teknolojiyi en uç noktasında takip edip, yayımladığı, çalıştığı ve geliştirdiği bilimsel makalelerle teknolojinin göbeğinde olan, Görüntü İşleme ve Yapay Zeka teknolojisinde Türkiye lideri olan firmadır. Kade, gerek şirket vizyonu, gerek şirket yapılanması ile kendini bir Ar-Ge kurumu olarak konumlamıştır ve yıllık cirosunun %50’sinden fazlasını da Ar-Ge yatırımlarına harcamaktadır.
Kade, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri gibi Türkiye’nin teknoloji geliştirme alanında en önde gelen üniversiteleriyle işbirliği içinde olup, bu alanda dünyanın önde gelen üniversitelerindeki Ar-Ge personeli ile sürekli iletişim halindedir.
Bu vizyon ile Kade, bütün sistemlerini IP tabanlı sistemlere göre geliştirmiş, en son Progressive Scan sensör teknolojisini göz önünde bulundurarak sistem ve algoritma dizaynlarını yapmıştır. Firmamızın ürettiği bütün sistemler “Future Proof” yani teknoloji eskimesinden etkilenmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede bir kere tedarik edilen sistem, seneler boyunca sadece yazılım ve firmware güncellemeleriyle hatasız bir şekilde, dünyadaki son teknolojiyi sağlayarak başarıyla çalışır.

Hiç yorum yok: