11 Kasım 2009 Çarşamba

Plaka Tanıma Sistemi - 2

PLAKA TANIMA SİSTEMİ ve V-ALPR - 2

Yeni Nesil Plaka Tanıma Sistemleri

Yeni nesil plaka tanıma sistemleri'nin ortaya çıkmasında, yükselen işlem kapasitesi ile beraber küçülen işlemcilerin kameralara kadar girmesi temel etkendir. Kamera üzerinde yapılabilen işlemlerin hızının ve kapasitesinin artması IP Kameraların ortaya çıkmasına etken olmuş, gelişen Progressive Scan CCD teknolojisi ile tek pakette yüksek çözünürlüklü görüntü aktarım imkanı vermiştir. Özellikle son 2 yıldır çok hızlı bir şekilde gelişen, 2010 yılında daha da hızlanarak gelişecek olan CMOS sensör teknolojisi ile, daha şimdiden yüksek ışık hassasiyetine sahip Full HD çözünürlükte görüntü sağlanabiliyor. Standard bir progressive scan ccd sensörlü bir kamera ile bile 640x480 çözünürlükte (307.200 pixel) görüntü üzerinde plaka tanıma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu analog kameralarla çalışılabilecek en yüksek çözünürlüğün 1.5 katı kadar, standard çözünürlüğün de 3 katı kadar daha fazla bilgi içeren bir görüntü üzerinde plaka bulma ve OCR algoritmalarını çalıştırmak dolayısıyla başarı oranını arttırmak demektir.

Aynı algoritma, aynı noktaya konulmuş analog kamera ve ip kamera ile çalıştırıldığında, sadece kameradaki değişiklik başarı oranlarında %10'a varan bir fark yaratmıştır. Plaka tanıma algoritmaları da özel olarak IP kamera görüntüsüne göre optimize edildiği zaman performanstaki artış %25 seviyelerine çıkmaktadır. Megapixel kameraların da yeterli görüntü kalitesini sunduğu durumlarda, tek bir kamera ile 3 şeritte birden plaka tanıma işlemi gerçekleştirmek mümkündür.


Plaka tanıma sistemlerinin yüksek çözünürlüklerde çalışması elbette ki artan işlemci gücüyle mümkün hale gelmiştir. Eskiden 1 saniyenin üzerinde bir zamanda çalışan ve gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılması mümkün olmayan, çok yüksek performanslı plaka tanıma algoritmaları da artık milisaniyeler seviyesine düşmüş ve gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır.

Yeni nesil plaka tanıma sistemleri megapixel görüntüler üzerinde analiz yapma kabiliyetine sahip, 4 sene öncesine göre 2 kat daha hızlı çalışan sistemler haline gelmiştir. Doğru kamera seçimi ile birlikte, doğru algoritma implementasyonu uygulandığı zaman, henüz 2 sene öncesine kadar hayal olan başarı oranları şu anda mümkündür.

Yeni nesil plaka tanıma sistemlerinin BÜTÜN özelliklerini içinde barındıran V-ALPR Plaka Tanıma Sistemi Türkiye Plaka Tanıma Pazarı'nın istekleri, talepleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak Kade mühendisleri tarafından 2 Yıl süren ve hala devam etmekte olan bir Ar-Ge süreci sonrası ortaya çıkmış, ilk müşterileriyle buluşmuştur.

V-ALPR Plaka Tanıma Sistemi

Tüm bileşenleri ve algoritmaları Kade Ar-Ge Mühendisleri tarafından geliştirilen V-ALPR Plaka Tanıma Sistemi, Türkiye pazarındaki; En Yeni, En Hızlı, En Başarılı, IP Kameraları destekleyen ilk Plaka Tanıma Sistemidir. Bu başarıyı getiren ana etmen çok çeşitli teknolojilerin derinlemesine analiz edilip, son kullanıcıya maksimum faydağı sağlayacak çözümün Ar-Ge ve entegrasyon süreçleriyle gerçekleştirilmesidir. Sistemde kullanılacak olan kameranın seçimi, uygun muhafaza, ışıklandırma ve konumlandırma seçimleri, en yüksek performansı sağlayacak lensin seçimi, uygulamaya yönelik işlemci ve server konfigürasyonunun belirlenmesi, güç kaynaklarının, yedekleme ünitelerinin planlanması, montaj planlaması ve uygulaması, dış dünyada(CPU dışı) yapılması gereken başlıca işlerdir.




Sadece dış dünyada uyulması gereken kurallarıa uymak, verilmesi gereken kararları vermek bile, derin bir yazılım-donanım altyapısı gerektiren analizlerin sonucudur. Bundan kastım, plaka tanıma yazılımı geliştirmek üzerine, müşteri ihtiyaçlarını ve pazarın eksiklikleri üzerine kafa yormamış bir ekip, maksimum başarıyı sağlamada çok büyük etkisi olan dış dünyada başarısız olur.

Yazılımın performansını düşürebilecek etkenleri sıfırlamak, bunu yaparken aynı zamanda performansı maksimize edecek etkenler üzerine kafa yormak ancak bu işi A'dan Z'ye kendisi geliştirmiş bir ekibin yapabileceği iştir. Görüntü işleme ve analiz teknolojisini içeren ithal yazılım modülleri üzerine basit raporlama modülleri ile dolduran ürünler işte bu yüzden müşteri memnuniyetini sağlayamamaktadır.

Dış dünyadan daha önemli olan iç dünyaya (CPU içi) da değinmeden geçmek elbette ki olmaz. Çok basit bir matematik hesabıyla başlamak istiyorum;

Analog Kamera'lı sistemlerin, 1 saniyede işleyebileceği maksimum piksel sayısı:
720(yatay çözünürlük) x 288(dikey çözünürlük) x 25 (PAL Standardlarında 1 saniyede aktarılan görüntü sayısı - FPS) = 5.184.000

V-ALPR IP Tabanlı Plaka Tanıma Sistemi'nin, 1 saniyede işlediği piksel sayısı
640(yatay çözünürlük) x 480(dikey çözünürlük) x 45(FPS) = 13.824.000

Herşey aslında açıkça ortada, V-ALPR bir analog kamera tabanlı plaka tanıma sisteminin teknolojik olarak ulaşabileceği üst limitin  (yazılımlar genellikle  sistem hızını arttırmak için 720 olan yatay çözünürlüğün yarısı olan 360'ı kullanırlar yani saniyede 2.592.000 piksel) neredeyse 3 katı kadar bilgiyi aynı sürede ve performansta analiz ediyor. Kaçınılmaz sonuç olarak da daha başarılı plaka tanıma yüzdesi ortaya çıkıyor. Yüksek işlem gücü, çözünürlük ve frame hızı ile, kare plakalarda, pis plakalarda, vidalı plakalarda, en uç hava ve ışık koşullarında başarıyı beraberinde getiriyor.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var, analog kameralarda "işleyebileceği maksimum" diye bir tanımlama kullanırken, V-ALPR'de "işlediği" tanımlamasını kullandım. Gelişen IP Kamera teknolojisi ile sağlanan yüksek çözünürlükler, yüksek FPS'ler; hızlanan işlemcilerle beraber, gerçek zamanlı uygulamalarda saniyede işlenebilecek piksel sayısı her 2 senede bir yaklaşık olarak 2'ye katlanmaktadır (Moore's Law). Burdan şu şekilde bir sonuç çıkarmak kesinlikle yanlış olmaz, "V-ALPR, donanım teknolojisini takip eden ve buradaki gelişmeleri direk olarak algoritmalarına ve yazılım mimarisine yansıtan bir ekibin sürekli devam eden Ar-Ge çalışması ile her 2 senede bir performansını ikiye katlayacaktır". Yani 2 sene sonra V-ALPR saniyede yaklaşık 27.5 Milyon pixel işleyebilecektir.
"Future Proof" terimi de işte bu noktada doğmaktadır. V-ALPR plaka tanıma sistemi geleceğe dayanıklı, yapılacak basit yazılım ve donanım güncellemeleri ile (eski kamerayı çıkar, yenisini tak, eski server'ı upgrade et, yazılım güncellemesini yap, kadar kolay ve sorunsuz) asla eskimeyecek, seneler boyu size hizmet edecek, ana yatırımınızın asla boş gitmemesini sağlayacaktır.  

Ar-Ge ekibimiz, teknolojinin el verdiği limitleri sonuna kadar kullanıp, işlemciye özel en yeni optimizasyon tekniklerini, güncel bilimsel yayınları, diğer projelerinden edindiği tecrübe ile en yeni algoritma ve teknikleri V-ALPR'de uygulamıştır. Sektörün sürekli geliştiğinin, müşteri ihtiyaçlarının sürekli derinleştiğinin ve mükemmel sonuca ulaşmak için Ar-Ge süreçlerini devam ettirmek zorunda olduğunun farkında olan yönetim ekibimiz, V-ALPR Plaka Tanıma Sistemi'nin sürekli güncel ve en başarılı olarak kalması için gerekli planlamaları ve yatırımları yapmıştır. 

V-ALPR Plaka Tanıma Sistemi, 3 farklı ürün olarak pazarda kendini konumlandırmıştır. Bu ürünler, V-ALPR Otoyol, V-ALPR Otopark ve V-ALPR Mobil olarak isimlendirilmiştir. Modül yerine ürün dememin sebebi de, her uygulamaya yönelik ihtiyaçların ayrı ayrı analiz edilip, algoritmaların ve yazılımın bu doğrultuda geliştirilmesi, kullanılacak donanımın da yine aynı doğrultuda seçilmesidir. Ar-Ge ekibimiz tüm bu farklı uygulamalara ayrı birer proje olarak yaklaşmış ve birbirinden farklı ürünler ortaya çıkmıştır. Yani Otoyol uygulamasında kullanılan yazılım ile, otoparklarda ve mobil uygulamalarda kullanılan yazılım, hem algoritma seviyesinde hem de raporlama seviyesinde birbirinden farklılık göstermektedir. Bu sayede her uygulamada maksimum performans sağlanmaktadır. V-ALPR Otoyol, her türlü hava-ışık şartında, Araç Hızından Bağımsız olarak, geçen 100 aracın 90'ının plakasını doğru olarak okumaktadır. Bu oran, şu an Türkiye'de kullanılan plaka tanıma sistemlerinden %15 ila %30 kadar daha yüksek bir başarıdır. V-ALPR Otopark, araçların kapı önünde bekleme süreleri hesaba katılarak tasarlanmış bir algoritma ile daha yüksek başarıyla, 100 aracın 96'sının plakasını okuyabilmektedir. V-ALPR Mobil ise, araca yerleştirilmiş kamera, kontrolsüz ışık şartları (araca ekstra bir IR Spot yerleştirmek malesef mümkün değildir) düşünülünce, gün ışığında geçen 100 aracın 80'ini, far ışığında da geçen 100 aracın 60'ını başarı ile okumaktadır.

V-ALPR Axis, Pelco, Cisco, Sony, Panasonic, LG ve Bosch'un IP Kameraları ile tam olarak entegre şekilde çalışmaktadır. Eğer IP Kamera temsilcisi iseniz, temsilcisi olduğunuz kameranın SDK'larını bize yollayarak, V-ALPR kullanarak proje üretmeye siz de hemen başlayabilirsiniz.

V-ALPR ile siz müşterilerimize, satış ve çözüm ortaklarımıza; mühendislik, entegrasyon, ve özel yazılım üretimi konusunda, A'dan Z'ye çözüm ve hizmet sunmak en büyük dileğimizdir. Ücretsiz demo talebi ve tanıtım sunumları için lütfen Satış Departmanımız ile iletişime geçiniz.

Hiç yorum yok: